Duurzame schoenen: het nieuwe normaal?

duurzame schoenen

Al jarenlang is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bovendien is dit een industrie waar niet zelden de mensenrechten worden geschonden. Dit kan en moet natuurlijk anders! Gelukkig is het aantal kledingbedrijven dat inzet op schone materialen en fijne werkomstandigheden groeiende. Dus ben je op zoek naar bijvoorbeeld nieuw schoeisel, dan is het echt mogelijk bij duurzame schoenen terecht te komen.

duurzame schoenen

Waarom duurzame kleding zo belangrijk is

Dé reden waarom mensen steeds meer duurzame kleding aanschaffen is omdat zij hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk willen houden. Dit moet onnodige milieuvervuiling zo veel mogelijk beperken en uiteindelijk klimaatverandering tegen gaan of vertragen. Dit vereist een andere insteek dan kleding aanschaffen puur op basis van de prijs. Goedkope kleren bestaan vaak uit materialen die zijn gewonnen ten koste van de natuur. Bij duurzame kleding is dat niet zo. 

duurzame schoenen

Hoe onderscheid je duurzame van niet-duurzame schoenen?

Duurzame schoenen onderscheiden van niet-duurzame exemplaren is met het blote oog natuurlijk niet altijd makkelijk. Toch kun je checken of er ecologische producten zijn gebruikt. Natuurlijk rubber is daar een treffend voordeel van. Probeer verder uit te vinden of er lijm is gebruikt. Beter is namelijk geen lijm te gebruiken. En als op het label van de schoen is vermeld dat deze is gewassen in enzymen, dan geniet dat ook de voorkeur. Los van het materiaal is het belangrijk dat een aanbieder kan bewijzen dat hun schoenen gemaakt worden op een plek waar medewerkers fijn kunnen werken en niet onderbetaald worden.