Een e bike kopen; waar moet je op letten?

Fast & Furious

Voordat je een e bike gaat kopen is het verstandig om eerst wat informatie op te zoeken. Er zijn namelijk behoorlijk wat verschillen per merk en model. Denk aan het type accu, de aandrijving en zelfs het aantal wielen. Op deze pagina zetten we een aantal van deze aandachtspunten onder elkaar, van de accuduur tot aan de keuze voor een elektrische driewieler.

De accu

Het spreekt voor zich dat je bij een e bike kopen moet letten op de accu. Die zorgt namelijk voor de stroom die nodig is om de trapondersteuning te bieden. Hier zijn drie soorten in verkrijgbaar:

NiMH: Dit is de goedkoopste optie, dat is te merken omdat deze accu sneller zijn capaciteit verliest. Ze zijn ook een stuk zwaarder dan de alternatieven. Het zijn zeker geen slechte accu’s, maar ze behoren ook niet tot de topklasse. Als je kiest voor een goedkopere fiets zal doorgaans dit type batterij aanwezig zijn.

●     Li-ion: Lithium Ion is een heel populair type accu dat voor vele toepassingen gebruikt wordt. Ze houden lang spanning vast, je kunt ze tussentijds opladen zonder eerst te ontladen en ze hebben geen last van een ‘geheugeneffect’. Dit is momenteel de standaard voor e-bikes.

LiPO: Deze nieuwe klasse in accu’s is kleiner dan de andere types, en gaat toch veel langer mee. Ideaal dus, maar dit is ook terug te zien in de aanschafprijs. Die ligt namelijk een stuk hoger bij LiPO accu’s. Wanneer je voor comfort en kwaliteit gaat is dit wel de top van batterijen.

e bike

Afstand per acculading

In tegenstelling tot een volledig elektrische scooter biedt een e-bike alleen trapondersteuning. De kracht van de motor hoeft dus niet zo sterk te zijn als bij een scooter het geval is. Daarmee is de actieradius ofwel de afstand die je kunt afleggen erg groot. Toch is dit niet voor iedereen voldoende. In dat geval is het goed om te weten dat je een e bike kunt kopen met een grotere accu. Dit kun je in de webshop direct kiezen, zo betaal je niet extra voor zowel een standaard als een nog grotere accu. Je kunt altijd minimaal tientallen kilometers fietsen met trapondersteuning, met een sterkere accu haal je tot wel honderden kilometers zonder bij te laden.

Twee of drie wielen

Dit is een interessante optie waar niet iedereen van op de hoogte is; je kunt namelijk ook een elektrische driewieler kopen die extra stabiliteit geeft. Dit is niet alleen ideaal voor senioren of personen met een evenwichtsstoornis, het is voor iedereen geschikt die geen zin heeft om af te stappen bij een verkeerslicht of gewoon wat meer stabiliteit wenst in een elektrische fiets. Let bij een e bike kopen ook zeker op deze optie, in de webshop kun je er meer informatie over vinden.

Waar zit de motor?

Je ziet aan de meeste e-bikes niet eens dat ze elektrisch aangedreven worden, het is met name de batterij die opvalt. De elektromotor kan op verschillende plekken gepositioneerd zijn:

In het voorwiel: Dit is de goedkoopste optie maar het voelt wat minder comfortabel voor veel fietsers.

In het midden: Dit is de meest voorkomende positie, het zwaartepunt bevindt zich in het midden wat comfortabel rijdt.

In het achterwiel: Hier heb je weer een beetje het gevoel dat je ‘geduwd’ wordt. Bij een motor in één van de wielen is een band verwisselen wat lastiger.

E bike aanschaffen

Conclusie

Dit is nog lang niet alles wat er te vertellen valt over e bikes en alle andere mogelijkheden. Daarom raden we aan om in de webshop de diverse opties te bekijken en zo een keuze te maken die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Zo rijd je binnenkort op een elektrische fiets die helemaal afgestemd is op jouw persoonlijke voorkeuren.