Gehoortoestel onderhouden: hoe doe je dat?

Het onderhouden van een gehoortoestel hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het meeste kun je gelukkig zelf doen. Wat moet je precies doen aan het onderhoud en hoe vaak? Wij geven je hier meer informatie over in dit artikel.

Schoonmaken van het gehoortoestel

Uiteraard moet je een gehoortoestel af en toe schoon te maken. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen, zodat je verstoppingen kunt voorkomen. Ook draagt het regelmatig schoonmaken van je gehoorapparaat bij aan de hygiëne en voorkomt het oorontstekingen. Minimaal één keer per week schoonmaken wordt vaak aangeraden en bij meer oorsmeer zelfs vaker.

Hoe maak je het gehoortoestel nu schoon? Hiervoor zijn er twee verschillende mogelijkheden. Je kunt voor een van beide opties kiezen, maar allebei kan natuurlijk ook. In ieder geval gaat het erom dat je de voornamelijk de oorstukjes schoonmaakt en daarnaast ook de rest van het gehoortoestel. Je kunt dit doen met reinigingsspray of reinigsdoekjes. Of je kunt het schoonmaken door het te laten drogen. Hiervoor zijn speciale droogtabletten en droogboxen verkrijgbaar.

Vervangen van het slangetje

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat het slangetje wat minder soepel wordt. Dit is heel normaal en wordt veroorzaakt door het huidzuur en temperatuurwisselingen. Het gehoortoestel kan dan echter minder comfortabel gaan zitten en het kan meer moeite kosten om het apparaat in te brengen. Daarom is het aan te raden om een slangetje dat niet meer soepel is te vervangen. Je kunt dit laten doen door de audicien of zelf thuis doen.

Vervangen van de filters

Hoor je minder of hoor je zelfs helemaal niets meer met het gehoortoestel in? Geen zorgen, dit betekent niet direct dat je gehoortoestel niet meer werkt. Waarschijnlijk zijn alleen de filters van het gehoortoestel verstopt. De filters zorgen ervoor dat je oorsmeer niet bij de luidspreker komt en kunnen op een gegeven moment verstopt raken. Je kunt dit probleem verhelpen door het filter te vervangen.