Wees creatief en interessant voor de luisteraars

hoorcollege tips

Een hoorcollege kan als zeer saai worden ervaren bij het verkeerd uitvoeren ervan. Stel je voor dat je naar een hoorcollege moet luisteren, die door iemand wordt verteld met een eentonige en stem zonder enige emotie. Het zal moeilijk zijn om de aandacht erbij te houden, sterker nog om te onthouden waar het college eigenlijk over gaat. Met een aantal hoorcollege tips proberen we inhoud te geven aan een hoorcollege, wat wel en niet prettig is voor de luisteraars om te ervaren. Studenten kunnen er maar al te goed over oordelen hoe je het in ieder geval niet moet doen.

hoorcollege tips

Vertel een helder verhaal

Bij een hoorcollege is het de bedoeling dat je een helder en compact verhaal vertelt, interessante informatie en geen ellenlange teksten die niet to the point komen. De structuur en de manier van vertellen moet op één lijn liggen. Maar wat nog belangrijker is, de student moet na afloop het idee hebben dat hij of zij er echt iets aan heeft gehad. Bouw je hoorcollege op in drie stukken, de inleiding kern en slot. Deze elementen zijn ook weer opgebouwd uit verschillende delen. De kern moet altijd leerstof bevatten wat gericht is op de inhoud van het college. Aan het eind kun je een aantal hoorcollege tips geven ter afsluiting.

hoorcollege tips

Voor luisteraars is het moeilijk om alles te onthouden, als spreker is het verstandig om regelmatig dingen te herhalen. Hoe meer je herhaalt hoe meer de luisteraar zal onthouden van je college. Spreek mensen persoonlijk aan, niet algemeen spreken want dan verliezen mensen hun aandacht al snel. Komen er geregeld vragen dan weet je dat je het goed, de luisteraars zijn er dan nog bij. Probeer altijd goed verstaanbaar te spreken, een goed volume en goed articuleren zijn de beste hoorcollege tips die we je kunnen geven.