Welke wijn kan ik met vlees serveren?

In dit artikel bespreken wij de belangrijkste zaken omtrent het klaarmaken en serveren van het vlees. Denk hierbij aan het marineren, koken en wijnkeuze. Veel leesplezier!

Op de barbecue of in de pan?

Vlees op barbecue is zonder twijfel het allerlekkerste. Vooral als je voor meerdere mensen tegelijkertijd vlees moet klaarmaken. Echter, als je twee stukjes biefstuk moet klaarmaken, dan kan een grillpan beter zijn mits je een gas barbecue hebt, want dan werk je niet met kolen.

Kortom, als je voor twee personen gaat koken, dan kan je beter de grillpan tevoorschijn halen omdat het minder tijd in beslag neemt en het schoonmaken hiervan is ook makkelijker.

Hoe bak/grill ik het vlees?

Dit verschilt per persoon. Sommigen hebben liever wat rauw vlees dan doorbakken vlees. Het rijtje ziet er zo uit:

  • rare
  • medium rare
  • medium
  • medium- well
  • well-done

Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done. Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.

Met welke wijn serveer ik het vlees?

Heb je vlees met een zachte smaak of romige saus, kies dan voor een soepele wijn, ons voorkeur gaat naar witte wijn.

Als je een biefstuk hebt gemaakt ga dan voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese.

Bij het serveren van steak of ribeye zal je met een stevige rode wijn met veel tannines goed moeten zitten. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.